Macam mana nak lajukan lagi performance laptop dengan mengurangkan Visual Effect .


Baru-baru ni saya baru melajukan komputer saya dengan membuat sedikit pertukaran di performance komputer atas bantuan sahabat saya, Ehsan. Subhanallah, laju yang amat. Sedangkan laptop saya baru je lepas format tetapi masih boleh dilajukan. Ini kerana terlampau banyaknya visual effect yang bagi saya tak ada pun tak apa. Oh ya, saya pakai Windows 7,  OS 32-bits. Windows yang lain pun lebih kurang je caranya. Huhu.

Bagaimana mahu lajukan?

Ini antara step-step nya..

1.  Pergi ke START — COMPUTER (klik kanak) — Properties

2.  Selepas itu akan keluar satu interface berkenaan information komputer kita. Lihat                 sebelah kiri, klik  Advance system settings’.

3.  Akan keluar interface macam ni :

Klik button ‘Settings di bahagian Performance. Kita akan ubah performance        komputer kita supaya tak pakai banyak memory.

4.  Akan keluar interface Performance Options’. Klik bahagian Visual Effects’.                    Visual Effects la yang menyebabkan komputer kita sering lambat terutamanya                    untuk windows 7 yang popular dengan effect-effect. (Bagi yang suka lihat effect-                  effect ni boleh teruskan, tapi effect-effect ni la yang pakai banyak memori kita).

5.  Selepas itu  klik button ‘Custom’ dan klik button-button yang anda lihat di gambar                atas atau disenaraikan di bawah.

–  Enable Aero Peek.

–  Enable desktop composition.

–  Enable transparent glass.

–  Save taskbar thumbnail previews.

–  Show thumbails instead of icons.

–   Show translucent selection rectangle.

–   Smooth edges of screen fonts.

–    Use visual styles on windows and buttons.

6. Tekan button ‘apply’ and button ‘ok’.

Siap! komputer akan lebih laju dari sebelumnya. InsyaALLAH. Selamat mencuba. ^^

One thought on “Macam mana nak lajukan lagi performance laptop dengan mengurangkan Visual Effect .

Sila komen di sini

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s