YouTube Safe Mode!

YouTube Safe Mode

YouTube Safe Mode

“Kau tak nak buat duit dengan YouTube ke?” Kata Nik. Kawan serumah. Merupakan seorang yang genius computer.

“Buat duit?” Tanya Shah.

Nik lalu mengajar Shah cara-cara settings untuk buat duit dengan YouTube. Sedikit rumit tetapi tidak susah. Terima kasih kepada Nik, Shah faham serba sedikit tentang how to make money in YouTube.

Tetapi fokus artikel ini bukanlah tentang itu, artikel ini ingin bercerita tentang sesuatu yang sebelum ini tidak pernah terlintas di fikiran.

YouTube Safe Mode.

***

Pernah dengar perkataan mencegah lebih baik dari mengubat?

Maksudnya adalah kita perlu mencegah sesuatu itu (cth: Sakit) sebelum iainya berlaku. Sekiranya sesuatu itu sudah berlaku pada kita, barulah kita cepat-cepat mahu merawat. Sekiranya ‘sesuatu itu’ adalah sakit yang kritikal (cth: Cancer), iainya mungkin sudah terlambat untuk merawat. (Maaf kalau ayat tunggang-langgang. Huhu…)

YouTube Safe Mode adalah seperti itu. Mencegah video-video dalam YouTube yang tidak elok, sebelum kita melihatnya.

Terlampau banyak video-video yang tidak elok dalam YouTube. Walaubagaimanapun, tidak boleh dinafikan terlampau banyak video yang baik-baik.

Untuk boikot YouTube secara keseluruhan adalah tidak wajar. Oleh itu YouTube telahpun memperkenalkan salah satu features untuk menapis video-video yang tidak elok daripada diperlihatkan pada pengguna.

Salah satu tujuan YouTube memperkenalkan Save Mode adalah untuk menyekat kanak-kanak daripada melihat sesuatu yang tidak elok.

Manakala bagi kita pula, muslim yang terjaga. Semua yang tidak elok perlulah ditepis!

Hebat bukan? Boleh menapis video-video yang tidak elok sebelum kita melihat video itu.

Kepada ibu bapa, anda boleh setkan YouTube Safe Mode pada komputer anak-anak untuk memelihara pandangan dan pemikiran mereka. Tidak terkecuali juga kita yang dewasa ini.

youtube-safe-mode-

youtube-safe-mode-

Bagaimana mahu buat YouTube Safe Mode ini?

Di sini saya beri beberapa langkah-langkah untuk mengaktifkan YouTube Save Mode di komputer anda. Moga bermanfaat.

Continue reading

Macam mana nak lajukan lagi performance laptop dengan mengurangkan Visual Effect .


Baru-baru ni saya baru melajukan komputer saya dengan membuat sedikit pertukaran di performance komputer atas bantuan sahabat saya, Ehsan. Subhanallah, laju yang amat. Sedangkan laptop saya baru je lepas format tetapi masih boleh dilajukan. Ini kerana terlampau banyaknya visual effect yang bagi saya tak ada pun tak apa. Oh ya, saya pakai Windows 7,  OS 32-bits. Windows yang lain pun lebih kurang je caranya. Huhu.

Bagaimana mahu lajukan?

Ini antara step-step nya..

1.  Pergi ke START — COMPUTER (klik kanak) — Properties

2.  Selepas itu akan keluar satu interface berkenaan information komputer kita. Lihat                 sebelah kiri, klik  Advance system settings’.

3.  Akan keluar interface macam ni :

Klik button ‘Settings di bahagian Performance. Kita akan ubah performance        komputer kita supaya tak pakai banyak memory.

4.  Akan keluar interface Performance Options’. Klik bahagian Visual Effects’.                    Visual Effects la yang menyebabkan komputer kita sering lambat terutamanya                    untuk windows 7 yang popular dengan effect-effect. (Bagi yang suka lihat effect-                  effect ni boleh teruskan, tapi effect-effect ni la yang pakai banyak memori kita).

5.  Selepas itu  klik button ‘Custom’ dan klik button-button yang anda lihat di gambar                atas atau disenaraikan di bawah.

–  Enable Aero Peek.

–  Enable desktop composition.

–  Enable transparent glass.

–  Save taskbar thumbnail previews.

–  Show thumbails instead of icons.

–   Show translucent selection rectangle.

–   Smooth edges of screen fonts.

–    Use visual styles on windows and buttons.

6. Tekan button ‘apply’ and button ‘ok’.

Siap! komputer akan lebih laju dari sebelumnya. InsyaALLAH. Selamat mencuba. ^^